Przyznaję się więc do wypadu za miasto, konkretniej do lasu. Zachciało mi się czosnku niedźwiedziego... Szybko w samochód i do ulubionych Jodłowic. Zero człowieka w zasięgu wzroku, węchu i godzinnego spaceru. Naprawdę byliśmy samiuteńcy (wzięłam mamę, by ją trochę przewietrzyć, bo uważam, że to tylko dla zdrowia lepiej - w słońcu i z daleka od ludzi, na świeżym powietrzu).
zdj. drmax.pl |
Pokrzywa, królowa ziół
Przy okazji poszperałam w necie i na temat pokrzyw w ogóle znalazłam bardzo dużo ciekawych informacji:
Ceniona od wieków
Dla dawnych
Słowian pokrzywa była rośliną magiczną – zapewniała spokój, oczyszczała dom ze
złej energii, chroniła go przed demonami i urokami. Używano jej także jako
„zieleniny” sałatowej, lub do opatrywania ran i tamowania krwawienia. W
medycynie ludowej stosowana była w postaci odwarów dla wzmocnienia organizmu.
Na wsi doceniana także dziś jako pasza dla kur. Dzięki pokrzywie (także
suszonej) kury lepiej się niosą, a jajka mają pomarańczowe żółtka.
Współcześnie poznany skład chemiczny pokrzywy pozwala stwierdzić, że jest ona jednym z najbardziej wszechstronnych ziół leczniczych!
Współcześnie poznany skład chemiczny pokrzywy pozwala stwierdzić, że jest ona jednym z najbardziej wszechstronnych ziół leczniczych!
Kwas
mrówkowy kontra reumatyzm
Jej
parzydełka powodują nieprzyjemne wrażenia po dotknięciu skóry przez pokrzywę.
Miejscowe pieczenie, swędzenie wywołane są przez parzące włoski. W nich
znajdują się bowiem kwasy: mrówkowy i octowy, histamina i acetylocholina. To
one są odpowiedzialne za miejscowa reakcje skóry. Ale reakcja ta ma korzystne
działanie na organizm – w miejscu dotknięcia skóra jest bardziej ukrwiona,
dotleniona, mogą więc zadziałać intensywniej środki lecznicze.
Odtruwa,
upiększa
Oprócz
„parzących” substancji pokrzywa zawiera flawonoidy, garbniki, fitosterole,
karotenoidy. Jest także bogata w witaminy z grupy B, witaminy K i C oraz wapń,
magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem. Pobudza przemianę materii, ma
działanie moczopędne. Jest cennym lekiem ogólnie wzmacniającym i
"czyszczącym krew".
Ekstrakty
pokrzywy mają również zastosowanie w kosmetyce - wzmacniają włosy, a zwłaszcza
mieszki, przeciwdziałając wypadaniu, przetłuszczaniu się włosów i łupieżowi.
Preparaty z ziela pokrzywy zastosowane zewnętrznie działają odżywczo dla skóry.
Aktywują procesy regeneracji skóry, przyśpieszają gojenie ran. Leczą wypryski,
trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, poprawiają jej ukrwienie i koloryt. Woda
pokrzywowa dobrze oczyszcza i pielęgnuje skórę oraz włosy.
Napary z
pokrzywy zwiększają poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie
człowieka. Uchodzą również za lek przeciwcukrzycowy – nieznacznie obniżają
poziom glukozy we krwi i pobudzają czynność trzustki. Pokrzywa jest więc lekiem
ogólnie wzmacniającym. Receptą jest odwar z 2 łyżek liści i 2 szklanek wody
(gotować 5 minut i przecedzić do termosu), który się pije po pół szklanki trzy
razy dziennie jako środek ogólnie wzmacniający.
Poza tym
ziele i liść pokrzywy mogą być stosowane do kąpieli i płukania ust.
Oprócz ziołolecznictwa, ekstrakty pokrzywy mają również zastosowanie w
kosmetyce - wzmacniają włosy, przeciwdziałają ich wypadaniu, przetłuszczaniu i
łupieżowi.
Kosmetyczna
płukanka pokrzywowa (nie nadaje się do jasnych włosów), która wzmacnia: suszone
liście pokrzywy (łyżeczka na filiżankę) zalewamy wrzątkiem. Po wystudzeniu
płuczemy nią włosy. Nie należy stosować świeżych pokrzyw, ponieważ barwią włosy
na zielono. Najczęściej sporządza się odwar z 2 łyżek liści i 2 szklanek wody
(gotować 5 minut i przecedzić do termosu) i pije po pół szklanki trzy razy
dziennie jako środek ogólnie wzmacniający.
Smaczna na
surówkę i na zupę
Pokrzywa
jest cenną rośliną jadalną. Do spożycia zbieramy wiosną młode pędy, potem
jedynie najmłodsze wierzchołki i młode liście. Nie powinniśmy zbierać
wyrośniętych roślin a zwłaszcza rosnących w miastach, w pobliżu ruchliwych
ulic, zakładów przemysłowych. Należy je zawsze dobrze wypłukać i sparzyć
wrzątkiem, można też spróbować zlikwidować parzące włoski poprzez przetarcie
łyżką. Pokrzywy możemy dodawać do zup, omletów, farszu i sałatek. Dawniej w
Polsce jadano młode pokrzywy jako namiastkę szpinaku. Drobno pokrojone listki
pokrzywy mogą zastąpić zieloną pietruszkę. Przepis na zupę podałam tutaj
Niebywałe -
na mundury, obrusy i sukienki?
Pokrzywy
jako rośliny włókiennicze opisywane były już w XII wieku, jednak tkaniny pokrzywowe
znajdowane były na stanowiskach archeologicznych epoki brązu. Pokrzywy wyparte
zostały przez jedwab i bawełnę dopiero w XVII w., jednak nadal wykorzystywano
włókna pokrzyw do produkcji lin i szpagatu. Rejon francuskiego miasta Angers
słynął z wyrobu prześcieradeł z pokrzywy. Również z pokrzyw tkano mundury
żołnierzy armii napoleońskiej! Ponieważ włókna pokrzyw nie nasiąkają i nie
gniją w wodzie, używane były do wyrobu sieci. Jeszcze w XIX wieku wyrabiano z
tych roślin tkaniny, a w czasie I wojny światowej rosła produkcja materiałów
tekstylnych z pokrzyw, z powodu braku dostępności innych roślin włókienniczych. Obecnie, w
związku z popytem na produkty „eko” rośnie zainteresowanie tkaninami z pokrzyw.
Tkaniny te mają nieco połyskującą fakturę, są delikatniejsze od lnu i
mocniejsze od bawełny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz